M-au dat la ziar,ba! N-o lungesc, ca stiu ca nu va intereseaza. Ideea e urmatoarea: eu scriu un roman [a se vedea postarea "Multumesc, Flippy!"], am prezentat opt sau noua capitole din el la cenaclu, si... am aparut in ziar. Articolul mai jos:
Parea o zi obisnuita, ca oricare alta
Sambata, 31 octombrie, sedinta Cenaclului literar-artistic "Alexadru Sihleanu" de la Casa de Cultura "Florica Cristoforeanu" Ramnicu Sarat a debutat cu divertisment sustinut de Matinca Costea, cu "Duminicile unui chinez" (culegere) si "Un plocon pentru plocon", text de Alexandru Nol.
A urmat "lectorul de serviciu" Maria Petrutz, cu proza. Eleva clasei a VIII-a de la Scoala Nr. 1 a prezentat cateva capitole din viitorul roman "SILENT MOON" si se afla la prima lectura in Cenaclu. Trebuie subliniat, pentru inceput, curajul in abordarea unui gen literar pretentios, romanul, care necesita in prealabil exercitiu. Surprinzator, autoarea face dovada unui potential: este fluenta si coerenta in exprimare, o anumita stiinta in folosirea timpurilor verbale, poate conduce si tensiona firul epic. Creeaza atmosfera si personaje, cu un dialog deloc plictisitor, corect din punct de vedere gramatical, intr-o atmosfera exotica, documentata la nivelul lecturii, spre a fi cat mai credibila in redarea universului scolii occidentale. Are un lexic ce denota o anume acumulare si de care nu se sfieste sa faca uz intr-un mod onorant. Sper sa nu ramana la nivelul unui exercitiu si sa finalizeze.
"Autoarea debuteaza promitator, dovedind calitati de prozatoare. Frazeaza si dialogheaza frumos, chiar cu multa maturitate, in pofida varstei sale. Bate curajos la portile afirmarii. Semnificativ, isi fixeaza universul creativ in mediul scolar." (Matinca Costea).
"Prea fericirea Sellenei este exact ca fazele Lunii. Imi place curajul de a aborda asemenea subiect de potential roman." (Mircea Emil Teodorescu).
"In ciuda varstei, eleva Maria Petrutz stapaneste tehnica scrisului, modeleaza cu gingasie firea tinerilor de varsta ei si are perspectiva."(Safta Leauta).
"Sunt sigur ca natia romana va ajunge departe cu tineri de calibrul Mariei Petrutz. Persoanele de fata se pot considera norocoase si isi vor aminti cu placere de chipul ei. Scrisul ei se aseamana cu cel ai scriitorilor englezi de romane politiste. Se adreseaza atat tinerilor, cat si cititorilor maturi. Imbina bine limbajul decent cu atmosfera incinsa din roman. Are talent talent descriptiv, narativ, se exprima gramatical corect. Atentie! Incepe sa apara concurenta". (Dan Mihail Zanfirescu).
"Ascultand cele prezentate de Maria Petrutz, am constatat ca este narativa in expunere, dovedeste fluenta si multa usurinta in redarea ideilor, se exprima corect gramatical". (Stefan Serbanescu).
"Maria Petrutz este o scriitoare in devenire care a incercat sa alcatuiasca un mic roman, lasandu-ne fascinati si totodata surprinsi de continut". (Ioana Dobrin).
"Este un exercitiu. Cred ca Maria se afla in cautarea unul stil-clona, situat undeva intre clasicism si modernism. Autoarea are mare potential si cred ca nimic nu o va impiedica sa se afirme". (Laurentiu Selegian).
"Acum-i lumea lamurita/Privind coloana infinita/O poarta-n suflet fiecare/Cei respectati, ce au valoare". (Hangu Dumitru)
"Are o remarcabila fluenta in exprimare. Stapaneste bine dialogurile". (Elena Bostanica).
Sambata, 7 noiembrie, incepand cu ora 11.00, "lectorul de serviciu" al sedintei Cenaclului "Alexandru Sihleanu" va fi Ioana Dobrin, eleva cls. a VIII-a, Scoala nr.1, cu proza.
Vasile GHINEA
Pai... Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici... Cei care stiu despre ce roman e vorba, astept pareti.