Acum ceva timp, am văzut pe internet o poză cu un citat. Nu mare chestie, nu? N-aș putea să reproduc exact ce scria, dar e cunoscută, ideea în sine fiind că păsările își schimbă mereu cuibul, fără să se atașeze, așa că oamenii nu fac la fel? Iar eu am decis că asta vreau să fac. Să plec, fără regrete, fără atașament. De ce să rămân undeva, dacă nu-mi convine?
Acum am realizat că e la fel și cu oamenii. Și că motivul principal al depresiei mele permanente sunt ființele care mă înconjoară. Și pe care le detest. Pentru că-s proaste, îndoctrinate, ignorante, pentru că-s niște paraziți ordinari. Cei mai mulți. Așa că eu am ajuns mică și posomorâtă, întrebându-mă dacă sunt forțată să coexist cu ce-am pe lângă mine, sau dacă mai există alții. Alții...ca mine. Urmează un citat care descrie exact viziunea mea asupra omului, citatul aparținând lui Thouma:
Și cu asta cred că am zis tot. Găsesc acum momentul să spun ceva la care mă tot gândesc de ceva vreme: când mă uit pe Facebook, la lista de prieteni [puțini, și încerc să împuținez din ei cu fiecare ocazie posibilă], zâmbesc uneori datorită numelor peste care dau pe acolo. Nume mari. Dacă nu pentru ceilalți, atunci pentru mine. Nume aparținând unor oameni precum cei din fragmentul citat. Și mă simt bine când știu că sunt acolo, la o căsuță de chat distanță...
Ideea principală a postului ăsta era să mulțumesc prietenilor mei. Le mulțumesc că există acolo, undeva. Și că-și amintesc de mine de fiecare dată când au nevoie de ajutor cu o temă. Că mă sună imediat când au o problemă, știind că eu sunt umărul care e mereu acolo. Că mă strâng în brațe și-mi zâmbesc de fiecare dată când vor să-mi povestească problemele lor și așteaptă un sfat de la mine, mai mult sau mai puțin competent. Le mulțumesc că-mi spun mereu ce-i doare, ce-i macină, de ce sunt triști. Că-și fac mereu timp, în programul lor aglomerat, să vină și să plângă pe umărul meu. Le mulțumesc că nu vorbesc cu mine decât dacă par veselă sau am ceva de oferit. Că-mi ignoră telefoanele și mesajele când am vreo problemă, de orice ordin. Le apreciez creativitatea în ceea ce privește scuzele, sunt incredibil de iscusiți, mereu găsesc motive să nu-mi vorbească până nu au nevoie de mine din nou. Apreciez mai ales faptul că nu-și pot rupe două minute de viață ca să stea de vorbă cu mine pe o temă care pentru mine, în momentul ăla, reprezintă centrul Universului. Sunteți niște oameni minunați. De fapt, sunteți atât de minunați, încât vă doresc să aveți parte de oameni la fel ca voi. Categoric, prietenia mea e de prisos. Vă invit, așadar, să vă găsiți alți prieteni și alți umeri, alte pachete cu șervețele pentru depresie, alt creier cu sfaturi și păreri. Iar dacă nu vă mai caut eu.... Nu vă mai obosiți să mă căutați.
Acum, părerile or să fie împărțite. Or să fie oameni care or să se simtă vizați, direct sau indirect. Care or să mă întrebe "Despre mine e vorba?" și or să mă copleșească cu amintiri ale momentelor în care mi-au fost alături. Și ce e mai trist, e că, în general, oamenii care se simt la astfel de mesaje, sunt oamenii care au fost mereu acolo pentru mine, care mi-au dat sfaturi, care m-au pupat sau m-au tras de urechi. Oameni pe care știu că mă pot baza. Pe de altă parte, or să fie și oameni cărora postul ăsta o să le treacă prin fața retinei și atât. Asta, bineînțeles, dacă au ajuns până la sfârșit. Oameni care or să ridice nepăsători din umeri și or să mă sune din nou, să se plângă. Iar eu o să le răspund, o să-i ascult, o să le dau sfaturi-ca de obicei.
O să vă rog să nu vă obosiți să mă întrebați despre cine e vorba. Sau, și mai rău, dacă e vorba despre voi. E vorba despre toată lumea și despre nimeni, în acelaș timp.